2017, Phase 3, Amsterdam, met David Grand

Petra Mensink
Praktijk voor Traumatherapie
Louis Pasteurstraat 10-S
7415 EP Deventer
Mobiel: 0623385612

Je doet het zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen

PETRA MENSINK (1968)

Toen ik dr. Peter A. Levine, grondlegger van de lichaamsgerichte traumatherapie Somatic Experiencing, aan het werk zag tijdens een workshop in Rotterdam (2008) was ik diep geraakt. Op persoonlijk vlak, maar ook wat mijn verlangen betreft om met mensen te werken.
Somatic Experiencing klopt zo met wat ik al 'weet' en voegt zoveel toe…

Het boek van Peter Levine De tijger ontwaakt was een eye-opener voor me en toen ik zelf kennismaakte met SE-sessies kwamen theorie en praktijk bij elkaar.

Door mijn achtergrond als fysiotherapeut en door mijn eigen ontwikkeling en ervaringen met trauma en heling is mijn vertrouwen gegroeid in de wijsheid die in ons lichaam aanwezig is.

Vanaf 2010 werk ik met Somatic Experiencing traumatherapie en vanaf mei 2016 ook met Brainspotting (Phase 1 tot en met 4).

Respect voor het unieke van ieder mens, en ook respect voor de overlevingsstijlen die ieder mens heeft, het met liefdevolle aandacht luisteren naar de taal die het lichaam spreekt, de natuurlijke, innerlijke kracht aanspreken, het creëren van een veilige ruimte en die veiligheid (weer leren) voelen in jezelf, dat zijn aspecten uit deze vormen van traumaverwerking die me enorm aanspreken.

Op een rijtje:

In 1991 behaalde ik mijn HBO diploma Fysiotherapie (Deventer Akademie voor Fysiotherapie). Sinds 2011 werk ik als lichaamsgericht traumatherapeut en ben ik Somatic Experiencing Practitioner en Brainspotting Practitioner.

In november 2011 heb ik de 3-jarige opleiding Somatic Experiencing Practitioner afgerond, verzorgd door Somatic Experiencing Nederland, in de Poort in Groesbeek. (Inmiddels wordt deze opleiding verzorgd door Bodymindopleidingen.) Ik heb les gehad van Sonia Gomes (1e jaar - Beginning), Larry Heller (2e jaar Intermediate) en Steven Hoskinson (3e jaar - Advanced). Geweldige teachers, die ook bekend zijn (geworden) door SOMA (Sonia Gomes), NARM (Larry Heller) en Organic Intelligence (Steven Hoskinson).

Op de langste dag van het jaar, 21 juni 2011, heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn Praktijk voor Traumatherapie.
Ik ben aangesloten bij de SBLP en RBCZ.

In november 2010 heb ik de 3-daagse workshop Karakterstructuren (Survival Styles and Mindful Self-Regulation in Clinical Practice) van Larry Heller gevolgd en in oktober 2011 zijn 3-daagse Advanced workshop Karakterstructuren.
De 3-daagse Intensive workshop Schaamte en Schuld met Larry Heller heb ik gevolgd in mei 2012.

In juni 2013 was ik in de VU in Amsterdam bij het symposium On Becoming Emotionally Regulated met een intensive van professor Stephen Porges, neurowetenschapper, bekend van zijn Poly Vagal Theory en Social Engagement Theory.

Begin 2014 heb ik de training Mindfulness gevolgd bij mijn (toenmalige) buurvrouw aan de H.G. Gooszenstraat 1, Mirjam Schild.

Onder leiding van Anouk Brack heb ik in mei 2014 in Amsterdam de training Leadership Embodiment Fundamentals (LEF, level 1) gedaan. Het gaat hier om centreren onder druk.

In juni 2018 volgde ik de 3-daagse workshop 'Trauma & Spirituality; Trauma and the gateway to spirit' met Marianne Bentzen en Peter Levine.

In mei 2016 heb ik de 3-daagse training Brainspotting, Phase 1 met Marie-José Boon in Amsterdam, gedaan en ben ik ook deze methode gaan toepassen in mijn praktijk. Voor mij ligt Brainspotting heel mooi in het verlengde van Somatic Experiencing.
In oktober 2016 heb ik de 3-daagse training Phase 2 gedaan met Marie-José Boon.
In maart 2017 was ik met een internationaal gezelschap in Het Sieraad in Amsterdam voor de 4-daagse Phase 3 met David Grand (grondlegger) en Damir del Monte (Neurowetenschapper).
In juni 2019 heb ik de 3-daagse training Phase 4 gevolgd, met David Grand, ook in Amsterdam.
Van 23 tot en met 25 juli 2021 heb ik deelgenomen aan de 3-daagse International Brainspotting Conference (live online, USA).
Ook heb ik de 3-daagse Brainspotting Expansion Training van Lisa Larson gevolgd (26-28 augustus 2022, live online, Pacific Counseling and Trauma Center, USA).

De Opleiding PSBK (Psychosociale Basiskennis) heb ik gevolgd bij Con Amore.

Ik maak deel uit van diverse intervisie- en supervisiegroepen. Ook neem ik regelmatig individuele sessies, waaronder supervisie en volg ik bij- en nascholingen en studiedagen.

Ivonne Meeuwsen heeft mij en een (oud-)cliënte geïnterviewd voor haar boek 'Hulpverlening na seksueel misbruik; wegwijzer in traumaland'..

Als proeflezer ben ik in 2016 en 2017 betrokken geweest bij het tot stand komen van het tweede boek van Iris Koops: Je leven in eigen hand;verder na narcistische mishandeling.

Ik ben getrouwd met Ton Mensink, die tot zijn pensionering werkzaam is geweest als psychosomatisch fysiotherapeut bij De Spil in Diepenveen. Ik ben moeder van twee kinderen (1993 en 1997) en stiefmoeder van twee volwassen kinderen.

Op het moment krijg ik onder meer doorverwijzingen van (psychosomatische) fysiotherapeuten, praktijkondersteuners (POH-GGZ), natuurgeneeskundig therapeuten, coaches, osteopaten en acupuncturisten uit allerlei windstreken (Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Zwolle, Ugchelen, Diepenveen, Eibergen, Meppel, Schalkhaar, Lochem, Vaassen, Ommen, Enter, Harfsen, Enschede, Olst, Nijverdal, Twello, Terwolde, Markelo, Oldenzaal, Rouveen, Lettele, Westendorp enz.)

Neem gerust contact met me op!

De foto's op deze website (m.u.v. mijn portret) zijn door mij gemaakt. De portretfoto’s zijn gemaakt door Laura Mensink.


Petra Mensink
Praktijk voor Traumatherapie
Louis Pasteurstraat 10-S
7415 EP Deventer
Mobiel: 0623385612